Chat with us, powered by LiveChat

Fascian 5 tärkeintä merkitystä osa 1/4

faskia liikkuvuus Dec 01, 2020

Olet ehkä huomannut fascian eli sidekudoksen, olevan kuuma aihe valmennuskeskustelussa. Ennen kuin syvennymme fascian merkitykseen urheilijan kannalta, on syytä kerrata, miksi aiheesta ylipäänsä puhutaan niin paljon.

Fascia kuvitellaan yhä yleisesti yhtenäiseksi kehon “sukaksi”, joka sijaitsee aivan ihon alla. Mielikuva on oikea pinnallisen fascian suhteen, mutta on tärkeä ymmärtää sen moniulotteinen luonne kudoksena, joka on myös osa kehosi sisäisen pehmytkudoksen rakennetta.

Pinnallisesta “sukastaan” fascia se ulottuu syvälle kehoosi ja muodostaa lihaksistosi hunajakennomaisen rakenteen. Kun halkaiset appelsiinin, voit erottaa yksittäisiä mehun täyttämiä kapseleita. Neste on lihaksesi ja kapselit fasciasi!

Fascia myös yhdistää lihaksesi luihin (jänteet ovat osa fasciaa) ja luut toisiin luihin (nivelsiteet ovat myös osa fasciaa), pitää elintesi rakennetta koossa, suojaa nikamiasi ja ympäröi luitasi.

Jos voisit poistaa kehostasi kaikki osat, jotka eivät ole fasciaa, näkisit itsestäsi täydellisen kolmiulotteisen mallin: rakenteesi ja kasvonpiirteesi; maksasi, solisluusi ja suolistosi muodon sekä sijainnin… Ei ole liioittelua sanoa, että fascia on kaikkialla.

Itse asiassa juuri fascian läsnäolo kaikkialla on syy siihen, että sen merkitystä ei ole huomioitu riittävästi. Viime aikoihin asti sitä on pidetty lähinnä pehmytkudoksen ”pakkausmateriaalina”.

Siksi tehtäessä ruumiinavauksia tutkimus- tai opetustarkoituksessa fascia on tapana poistaa, jotta muut ruumiinosat muistuttaisivat enemmän anatomisia malleja. Fasciaa ei selvästi ole arvostettu.

Onneksi tutkijat ovat alkaneet pikku hiljaa ymmärtää tätä kudosta, joka on osoittautunut merkittäväksi sekä kehon viestinnän että asentoaistin kannalta.

Fascia-tutkijoiden löydöt ovat kiehtovia, ei vain fanaatikoille, vaan kaikille, jotka haluavat pysyä terveenä tai tehostaa kehonsa käyttöä.

Seuraavissa kirjoituksissa kerromme uusinta tietoa fasciasta ja sen hyödyntämisestä sekä urheilusuorituksissa että yleisessä hyvinvoinnissa.

Jos sinua kiinnostaa saada tietoa fascioiden ja hermoston käyttäytymisestä sekä välineet aktiiviseen palautumiseen ja toiminnalliseen kehonhuoltoon, tutustu Natural Bootcampin ilmaiseen ohjelmaan täällä.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.