Fascian 5 tärkeintä merkitystä osa 2/4 - Fascia, nestettä jolla on rakenne!

faskia liikkuvuus Dec 06, 2020

Voi olla vaikea hahmottaa, että tukirakenne voisi olla nestemäinen – emmehän tee rakennuksiakaan hyytelöstä. Mutta totta se on. Fascia toimii parhaiten hyvin nesteytettynä. Tilannetta voi verrata tavalliseen pesusieneen. Kun sieni kuivuu, siitä tulee kova ja hauras. Sen sijaan märkä sieni on joustava ja kestävä: vaikka vääntäisit, venyttäisit tai puristaisit sienen palloksi, se palautuu helposti takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Me olemme kuin tämä sieni, ja hyvin nesteytetty fascia on tärkeä osa liikkuvuuttamme, joustavuuttamme ja ryhdikkyyttämme.

Itse asiassa “lihasten venyttelyssä” on kyse sidekudoksen säikeiden, kollageenin, liukumisesta toisiaan myöten GAG-proteiinien tasolla. GAG:t voivat liimata kerroksia tosiinsa, kun vettä ei ole läsnä, tai antaa niiden liukua toistensa päällä hyvin nesteytettyinä. Tästä syystä useimmat vammat liittyvät fascian toimintaan. Jos kuivumme, olemme hauraampia ja alttiimpia kulumille, repeämille ja murtumille.

Juokaamme siis lisää vettä, ja kaikki on hyvin?
Osittain näin. Hyvä nesteytys on tärkeää, mutta jos fasciasi ei ole valmiiksi hyvin nesteytetty, todennäköisesti sinulla on ”vikaa putkistossasi”, joten juomasi vesi ei koskaan pääse nesteyttämään kudosta vaan poistuu luonnollista tietä ennen sitä. Toinen tärkeä asia on tietenkin nesteen laatu.

Jotta juomasi neste pääsisi vaikuttamaan kehoosi, fasciassa pitää olla tilaa. Eli sekä sisäinen ravitsemus ja nesteytys ja ulkoinen käsittely ovat molemmat 100 % tärkeitä, ei oletoista ilma toista. Vaikka kuinka kävisi hierojalla, osteopaatilla ja rullailisi, eivät fasciat siitä kostu ellei sisällä ole rittävästi laadukasta nestettä. Toiseksi, vaikka joisit ja söisit kalliitakin lisäravinteita, ne eivät saavuta kehosi osia jotka ovat jumissa. Niitä on samanaikaisesti liikutettava

Käynti fascian käsittelyyn erikoistuneella ammattilaisella toimii varmasti, mutta voit työstää fasciaasi myös kotona lukuisin eri keinoin, kuten dynaamisilla venytyksillä JRV tekniikalla ja laadukkailla foamrollereilla.

Jos sinulla ei ole vielä laatuvälineitä, tilaa ne www.foamroller.fi

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.