Chat with us, powered by LiveChat

Iloa Terveestä kehosta – urheilijan kehonhuoltoa Laura Pihkala, Taekwondo

Nimi: Laura Pihkala

Laji: Taekwondo

 

(Kuva: Ville Lehtinen)

 

Mitkä kolme asiaa tulee ensimmäisenä mieleen, miten pidät kehon kunnossa kisakaudella/kisoihin valmistautuessa?

Panostan kehonhuoltooni siten, että käyn säännöllisesti urheiluhieronnassa. Minulla on jo lähes vuoden verran ollut oma henkilökohtainen hieroja, joka tuntee harjoitteluni, lajini sekä kehoni kaikkein eniten huoltoa kaipaavat lihasryhmät.

Itse keskityn kehonhuoltooni harjoittelemalla mahdollisimman monipuolisesti ja kuormittamalla kehoani siten, että mikään yksittäinen lihasryhmä ei kuormitu liiaksi vaan rasitus kohdistuu kehoon monipuolisesti. Kehonhuoltooni lasken mukaan myös säännöllisen ja monipuolisen voimaharjoittelun, jonka avulla kehitän tukilihaksiani vastaamaan lajinomaiseen harjoitteluun mahdollisimman hyvin. Kehon voimatasojen ja lihasryhmien ollessa hyvin tasapainossa kovatkaan harjoitusmäärät eivät rasita liiaksi ja keho palautuu hyvin.

Teen säännöllisesti liikkuvuusharjoittelua, jonka avulla haen entistä laajempia liikeratoja ja vähennän lihasjumeja kehossani. Lajini vaatii erittäin hyvää liikkuvuutta, koska taekwondossa täytyy kyetä helposti ja räjähtävästi sekä täydellisellä hallinnalla potkimaan omaan pään korkeudelle. Myös käsitekniikoiden oikeat liikeradat sekä voimantuotto onnistuu helpommin, kuin ylävartalossa on tarpeeksi liikkuvuutta jokaiseen suuntaan eikä liikkuvuus aseta rajoja. Liikkuvuusharjoitteluni sisältää dynaamisia sekä staattisia venytyksiä sekä kevyttä jumppaa, jossa haetaan vartalolle erilaisia kiertoja ja laajuutta.

Erittäin tärkeäksi huomioksi on harjoittelussani ja kehonhuollossani noussut myös se, että omaa kroppaa täytyy oppia kuuntelemaan. Oma keho kyllä kertoo, mikäli se tarvitsee enemmän aikaa palautuakseen harjoituksesta tai mikäli jokin lihas on päässyt liian tiukkaan kuntoon. Silloin huoltoa on helppoa kohdistaa oikeaan paikkaan.

 

Onko kehonhuoltosi erilaista kisoihin valmistautuessa ja peruskuntokaudella?

Peruskuntokaudella harjoitukseni sisältävät enemmän voimaharjoittelua kuin kisakaudella, ja panostan myös kestävyysominaisuuksien parantamiseen. Tällöin keskityn huoltamaan kehoani enemmän dynaamisilla ja staattisilla venyttelyillä ja rullailemalla foamrollerilla.

Kisakaudella hieronnan rooli korostuu erityisesti, koska lajinomaista harjoitusta on enemmän ja toistojen määrä nousee merkittävästi. Tällöin saavutetaan paras tulos omatoimisen liikkuvuustreenin ja huollon ja hieronnan yhdistelmällä.

Kehonhuolto on kuitenkin todella tärkeä osa harjoitteluani ja panostan siihen riippumatta siitä onko meneillään kisa- vai peruskuntokausi. Kehonhuollon laiminlyönnin näkee nimittäin erittäin nopeasti lajiominaisuuksien ja liikkuvuuden heikentymisenä sekä treeneistä palautumisen hidastumisena.

 

Mitä teet tärkeän kisapäivän aamuna?

Tärkeän kisapäivän aamuna pyrin hakemaan hyvin keskittyneen mielentilan sekä fokuksen kisaan. Pyrin unohtamaan kaiken kisaan kuulumattoman ja hakemaan erittäin itsevarmaa asennetta ja hyvää flown-tunnetta. Henkinen valmistautuminen on erittäin tärkeää, kun puhutaan tärkeistä arvokisoista, ja niissä parhaan mahdollisen suorituksen saavuttamista. Juuri ennen tatamille menoa haen pientä kiukkua ja tulta, minkä avulla saan puserrettua itsestäni sen viimeisenkin pisaran.

Kisapäivänä herättelen kropan fyysisesti rullailemalla sen kevyesti läpi, tekemällä paljon dynaamisia venytyksiä ja räjähtäviä vetoja. Pitkät ja staattiset venytykset heikentävät räjähtäviä ominaisuuksia, joten niitä en tee oikeastaan lainkaan ennen kisaa.

 

Mitkä ovat tärkeimmät pointit kun lämmittelet kisasuoritukseen?

Tärkeimpinä pointteina lämmittelyssä ennen kisaa on se, että kroppa herätetään pikkuhiljaa eikä lähdetä vetämään kylmiltään potkuja maksimikorkeuteen. Kropasta haetaan ja availlaan maksimiliikeradat, jonka jälkeen koko kroppa laitetaan liikkeelle ja hiki virtaamaan.

Juuri ennen kentälle menoa teen vielä muutamia vetoja ns. 100 % lasissa, mikä toimii niin sanotusti kisasimulaationa. Näiden täysillä tehtyjen vetojen avulla haen sen viimeisen draivin ja tekemisen meiningin, ja onnistun tekemään parhaan mahdollisen suorituksen.

Lämmittelyssä käyn jokainen kerta vielä tarkalleen mielessä läpi sen, mitä lähden kisassa tavoittelemaan. Kisaan pitää luoda strategia eri kierroksille, eli karsintakierrokselle voi olla täysin erilainen taktiikka kuin semifinaaliin tai finaaliin.

Tärkeintä on saada sekä mieli että keho viritettyä kokonaisuudeksi ja toimimaan yhteen.

Taekwondo on lajina erittäin mielenkiintoinen ja lajissa riittää opittavaa ja haastetta vuosikymmeniksi.

Laura Pihkala


Seuraa Lauraa

Profiilit: https://www.facebook.com/laurapihkalataekwondo/
https://www.instagram.com/laurapihkala/

 

Tilaa täältä ilmainen liikkuvuusoppaamme! Tehdään ihmisistä terveitä ja maailmasta kivuton!

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.