2. Vaihtelulla on väliä
Liike auttaa nesteyttämään kudosta, mutta liikkeessä täytyy olla variaatioita. Tämä ei tarkoita vain erilaisia liikkeitä, vaan myös liikkeiden vaihtelevaa nopeutta. Toistuva samanlainen liike voi kuluttaa niveltä ja myös kuivattaa fasciaa altistaen sen muille vammoille.
Kuten Tom Myers, fasciakouluttaja ja Anatomy Trains-metodin kehittäjä, sanoo:
”Raskas harjoittelu imee nestettä pois kudoksista. Aivan kuten astuessasi märälle hiekalle työnnät veden pois ja nostaessasi jalkasi vesi täyttää tyhjän tilan. Sama tapahtuu kudoksessasi. Siksi lepo on oleellista. Sen aikana kudoksesi imevät nestettä sienen lailla ja ovat sen jälkeen valmiit uuteen harjoitukseen.”
Tämä mekanismi puoltaa funktionaalista harjoittelua jossa käytetään kokokehoa ja mahdollisesti vielä juuri fascialinjoja sekä käytetään koko linjan liikeratoja dynaamisesti tempoa vaihdellen. Tämä auttaa myös ymmärtämään intervalli-harjoittelun etuja.
3. Kaikki on yhteydessä
Olemme tottuneet ajattelemaan anatomiaamme osina, jotka ovat yhteydessä sidekudoksen muodostamalla teipillä.
Anatomiassa puhutaan lihasten alku- ja kiinnityskohdista. Esimerkiksi ”pohjelihas saa alkunsa reisiluun nivelnasta ja kiinnittyy kantaluihin akillesjänteellä”. Näin syntyy kuva irrallisesta elementistä, joka on “liitetty” kehoomme.
Totuudenmukaisempi kuvaus olisi, että pohjelihaksesta tulee akillesjänne, kun sen punos tihenee, ja akillesjänteestä tulee kantaluu, kun punoksen tiheys tekee siitä luuta.
Tässä ei ole kyse vain semantiikasta. Aihe on tärkeä, koska se auttaa ymmärtämään, miksi minkä tahansa kehomme osan tila väistämättä vaikuttaa kaikialla muuallakin kehossamme, joskus enemmän jkoskus vähemmän.
Ilmiötä voi havainnollistaa tiheästi kudotulla paidalla. Jos vedät paidan toisesta reunasta, huomaat paidan venyvän myös toisesta reunasta. Urheilijat voivat kokea tämän karvaasti pienestä kolotuksesta alkavana vammakierteenä.
Moni on kokenut tämän dominoefektin. Teini-iässä hankittu lievä niskavamma ilmaantuu nuorena aikuisena olkapääkipuna, jota jatkuva istuminen pahentaa. Hyväksyt, että niskasi nyt vain on jäykkä. Tästä seuraa alaselkäkipuja ja jopa plantar fasciitis, mutta oletat sen yksinkertaisesti johtuvan juoksuharrastuksestasi. Ja niin edelleen.
Kyseessä on itse asiassa hidas kehon kompensointimekanismi, jota me kutsumme nimellä “vanheneminen”. Tämän dominoefektin paras ehkäisykeino on pitää fasciasi hyvässä kunnossa, jolloin mikään ei sotke “paitasi” kudelmia.
Jos sinua kiinnostaa saada tietoa fascioiden ja hermoston käyttäytymisestä sekä välineet aktiiviseen palautumiseen ja toiminnalliseen kehonhuoltoon, tutustu Natural Bootcamp-verkkovalmennukseen.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.