Tässä asiaa liikkuvuuden kehittämisestä ja spessu juttu olkapäälle!
Liikkuvuuden määritelmä
Monelle meistä tulee sanasta ”liikkuvuus” mieleen vain se, kuinka paljon on liikerataa, eli kuinka pitkälletaikuu. Mutta kun liikkuvuudesta puhutaan, siis toiminnallisesta, niin tuo liikerata ei mahdu edes TOP kolmoseen. Kolmen kärjessä ovat juuri puolierot, tai siis niiden vastakohta eli symmetria, sitten joustavuus ja kontrollo. Nämä kolme ovat ratkaisevia ja niidne treenaamiseen ei staattinen venyttely auta.
Olkapään yleinen ongelma
Nykyään teemme paljon töitä koneella, missä käytämme hiirtä vain toisella kädellä. Tämä aiheuttaa puolieroja: muutoksia niin kontrollissa kuin faskiassa. Tämä kertaantuu sitten varsinkin kun menemme treenaamaan jotain. Alkaa ilmetä erilaisia kipuja ja pahimmillana sitten oikein ”hiirikättä” tenniskyynärpäätä” ”golfkyynärpäätä” jotka kaikki ovat kuitenkin samaa asiaa, eli häiriöitä kehon toiminnassa, nimetään vaan riippuen siitä mikä paikka on häiriintynyt.
Jos tilanne on todella paha, kannattaa mennä faskia- ja kinesioteippausksen osaavalle fyssarille heti. Vaikka olisit ollut jo fyssarilla saamatta apua, etsippä fyssari joka on itse kouluttaununut lisää, sillä nämä aiheet eivät vieläkään kuulu fyssarin koulutukseen.
Näin teet simppelin testin itse tästä!
Videolla mallilla vähän pääsee kyynärpäät karkaamaan irti kyljistä, kun teet tätä itse, niin huomaa että sitä ei tapahdu. Mittaa liikerata ja erityisesti se puoliero.
Tämä ei tietenkään ole ainut testi, mutta kokeileppa nyt tämä 🙂
Korjaamisen periaate – diagnoosi – toimivuuden mittaus
Yksi keino alkaa korjata liikerataa ja symmetriaa (nämä tekniikat vaikuttavat myös joustavuuteen) on rullata kireämmän puolen kireintä kohtaa ensin pintafaskiatekniikalla ja sitten pinavammalla (jos tekniikat eivät ole sinulle tuttuja lataa tekniikkaopas ilmaiseksi.
Sitten mittaat, että tuliko muutosta. Mittaa jokaisen tekniikan jälkeen. Sitten kokeilet esim submaksimaalisen dynaamisen venytyksen ja mitta taas, sitten esim JRV ja taas mittaus.
Liikkuvuusharjoittelusta on paljon ristiriitaista tietoa, mutta se johtuu siitä että kaikki tutkimukst perustuvat yhden tekniikan testaamiseen ja tulos on aina sama: toisilla toimii, toisilla ei. Jos haluaa oikeasti saada tuloksia, pitää osata useita tekniikoita ja näin löytää aina sopivan.
En ole ikinä tavannut ihmistä kenen liikkuvuutta en olisi saanut parannettua minuutissa mitattavasti ja huomattavasti.
Jukka
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.