Stressi, treeni, selkä ja suolisto

Hyvinvointiamme haastetaan kokoajan ja koska tilanne on se, että istumme yhä enemmän vaikka elämä on kiireisempää ja kiireisempää, haasteet eivät helpota.

Kaksi tyypillistä asiaa millä keho ilmoittaa kiireesta ja istumisesta ovat selkävaivat (joita 80 % suomalaisista kokee ennen 60 ikävuotta) ja kasvavassa määrin erilaiset haasteet vatsan kanssa.

Kokemukset selästä ja suolistosta

Minä olen nyt pian 35-vuotias ja olen nuoruudessa treenannut paljon ja kovaa, nykyään teen paljon myös istumatyötä. Loukkasin selkäni useita vuosia sitten, mutta viime syksynä viimein kävin näyttämässä sitä ja magneettikuvissa todettiin pieni pullistuma. Se on pysynyt vuosia oireettomana kunhan muistan tehdä liikkuvuus- ja tuki treenit. Eli hyvillä treeneillä, selkä pysyy kunnossa, vaikka siellä olisi ongelmaakin.

Itselläni ei ole ollut suolisto-ongelmia, mutta useilla asiakkailla ja tutuilla on. Niihinkin on saatu huikeaa apua, oli tilanne sitten vain vähän ikävä, kuten vatsa ei toimi tai se välillä kipuilee tai se, että suolistossa on todettu ärtynyt tai haavautunut paksusuoli.

Syitä voi olla monia, mutta kaksi asiaa on varmaa, stressi ja istuminen kuormittavat selkää ja suolistoa, joten niihin on puututtava joka tapauksessa.

Nämä kolme asiaa ovat tärkeimmät joilla on onnistuttu pitämään terveyttä yllä.

  • Useiden tuntien liikkumattomuus (samoin kuin ylitreenaaminen tietysti) alkaa jäykistää lonkkaa, pakaraa, takareisiä, molempia kierteisiä fascialinjoja, sekä ilman laadukkaita coretreenejä, poikittainen vatsalihas löystyy. Nämä johtavat A) selän kierron jäykkyyteen, joka lopettaa nesteiden liikkumisen rangassa B) lantion kääntymiseen eteenpäin, joka johtaa paitsi alaselkäpaineeseen, myös siihen että suolisto pakkautuu alas (ei ole tilaa ruualla kiertää) joka ilmenee paitsi notkoselkänä, myös ”pömpöön” vastan alaosassa. Nämä pitää hoitaa päivittäin liikuttamalla rankaa moneen eri suuntaan, venyttelemällä yllämainittuja paikkoja dynaamisilla venytyksillä, sekä treenaamalla poikittaista vatsalihasta. (katso 7 tärkeintä venytystä tästä) myös hieronta on tärkeää varsinkin jos liikuntaa ei tule päivittäin. Hierontaa voi ja kannattaa korvata rullailulla, jotta sitä tulee riittävästi viikoittain.

 

  • Stressi lamauttaa ruuansulatuksen: Tästä aiheesta tuli YLE teemaltakin dokumentti hetki sitten. Aivot ja suolisto ovat suorassa hermoyhteydessä. Kun keho menee stressitilaan ja sympaattinen hermosto aktivoituu, se lamauttaa ruuansulatuksen. Ja kun sitten syömme, ruoka ei sula, vaan aiheuttaa fyysistä stressiä suolistollemme. Nykyihmisen on A) rentouduttava päivittäin, jollain tapaa joka itselle on oikeasti rentouttavaa. Eli aktivoida parasympaattista hermostoa joka aktivoi ruuansulatusta. Se voi olla nukkuminen, meditaatio, hieronta, rullailu, venyttely, metsässä kävely, saunominen yms rauhallinen ja rentouttava (huom, kova liikunta ei rentouta hermostoa, vaikka siitä endorfiineja ja hyvää oloa tulisikin) ja B) säädettävä liikuntansa siten, että se sisältää riittävästi ja mieluusti enemmän kehoa rauhoittavia ja tasapainottavia osia, kuten hyvät alkulämmittely ja loppujäähdyttelyt sekä viikoittain palauttavia harjoituksia.

 

  • Kokeilemisen arvoiset ravintoasiat: Nykyaikana suolistoamme stressaavat jo monet psyykkiset asiat (kiire, taluousasiat, sosiaaliset asiat…), siksi se on herkistynyt ja nämä yleisimmät suoliston stressajat voivat lisätä oirteita vaikkei yliherkkyyttä olisi todettukkaan. Gluteeni ja prosessoitu maito ovat ylseisimmät stressaajat. Jos koet, että suoli voisi voida paremminkin, kokeile yksi viikko ilman gluteenia ja prosessoitua maitoa, jos huomaat eron, tiedät millä parantaa, jos et huomaa, tiedät että niistä se ei sinulla johdu. Lisäksi yksi tärkeistä jutuista nyky-ihmisellä on nauttia probiottia ainakin 6kk vuodessa. Eli ei aina kokoajan, mutta 1-3kk kuureja.

Jos haluat kokonaisen viikon treeniohjelman aktiiviseen palautumiseen, voit tilata sen tästä!

Ohjelma on ilmainen. Se on osa kokonaisuutta, mutta ilmainen viikko ei sido sinua mihinkään.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.