Haluatko olla terve vai kovassa kunnossa?
– No kovassa kunnossa tietenkin, sehän automaattisesti tarkoittaa että olen terve…
”Jaahas, lekuri sano et kiertäjäkalvosin poikki. No, sitä se on kun kovaa treenaa, ei voi mitään”
”Niskat jumissa ja selkä hellänä, särkee heti kun vähän koittaa liikkua”
Ylläolevat kommentit ovat tosia, somesta poimittuja ja ne kertovat karua kieltä.
Ikäänkuin näille ei voisi mitään.
80 % Suomalaisista ovat kipeitä (TULE). Tämä luku on niin suuri, että alkaa tuntua sen olevan jokin lopunajan vitsaus…
Harmillista on, että moni tosiaan vielä elää uskossa, ettei niille voi mitään.
Uskomme edelleen että:
Urheilija ei tervettä päivä näe, eikä kuntoilijatkaan…
En voi liikkua kun siitä tulee kipeäksi (enkä tarkoita tässä lihaskipua vaan siis oikeasti kipeäksi)
Terveys onkin supercool ja se vasta kuntoa tuokin!
Olin helmikuussa 2016 San Diegossa High Performance Academyssä, jossa yksi esiintyjä oli Tim Adams http://coachtimadams.com, joka on yli kaksi vuosikymmentä toiminut fysiikkavalmentajana mm. NFL ja NHL joukkueille.
Hän kertoi tarinan joka iski minun päähän kuin metrin halko. Kun Adams palkattiin NHL joukkue LA Kingsin fysiikkavalmentajaksi (strenght and conditioning coach), Kings ei ollut ollut hetkeen playoffseissa ja edellisellä kaudella heillä oli ollut yli 50 pelistä poissaoloon johtanutta venähdystä/revähdystä yms. pehmytkudosvauriota (mukaan ei laskettu taklauksia yms. vaan ihan venähdykset ja revähdykset).
Jo ensimmäisen kesän treenit johtivat siihen, että peleistä poissaolot venähdysten takia putosivat nollaan. Siis viidestäkymmenestä nollaan!
Eli kyllä niille voi! Nyt on aika käydä toimeen. Rakentamaan ohjelmat funktionaalisesti kaavalla:
1. Liikkuvuus ->
2. Tuki (jotka yhdessä kontrolloivat liikettä) ->
3. Taloudellisuus (fascian joustavuus ja hermoston normaalit reaktiot ja kordinaatio) ->
4. Suorituskyky eli voima ja kestävyys ->
5. Terveempi hormonitoiminta -> Edelleen parempi terveys ja suorituskyky
(tämä kaava on Tim Adamsilta)
Jos venähdykset saadaan pois NHL kiekkoilijoilta, saadaan ne pois kyllä meiltäkin, jotka eivät ihan samalla tasolla urheile.
Kaikki siis alkaa liikkuvuudesta, joka on aivan eri asia kuin notkeus. Tämä onkin yksi suuri ongelma, että edelleen pidämme liikkuvuutta vain nivelen liikeratana. Liikerata on toki tärkeä osa analyysejä sekin, mutta yksin ei riitä mihinkään.
Tämän takia missiomme on ensisijaisesti auttaa ihmisiä kehittämään liikkuvuuttaan (ja samalla tietenkin kaikissa koulutuksissamme treenaamme tukea, kontrollia sekä kordinaatiota eli terveyttä).
Jotta ei tarvitse määritellä kymmeniä termejä, jaan fysiikkavalennuksen yleensä kahtia
Terveys
Suorituskyky
Tuon terveys sanan alla ymppään oikeastaan yhteen könttään liikkuvuuden, tuen, kontrollin ja taloudellisuuden. Sille voisi toki keksiä jonkin toisen sanan, koska liikkuvuus voidaan määritellä suppeamminkin, mutta tykkään tässä kohtaa siitä sanasta, mielummin kuin sanasta ”Movement” koska Movement on saanut jo niin oman määritelmän suomen kielessä.
Liikkuvuus on moninainen asia, tässä kymmenen ajatusta, mitä minä sillä tarkoitan.
Kudosten joustavuus kaikkiin tarkoituksenmukaisiin suuntiin. Eli sidekudosten tulee joustaa moneen suuntaan, luoda tukea, mutta olla estämättä liikettä. Jokainen osa sidekudosta on erilainen ja eri osilla on erilainen tehtävä ja erilainen optimaalinen joustavuus.
Liikkuvuusharjoitteet voidaan kohdentaa tietyille alueille tai asentoihin, tiettyihin lihaksiin, tai kokonaisiin lihastoimintaketjuihin.
Liikkuvuus tarkoittaa kykyä ylläpitää nivelten tervettä asentoa liikkeessä, eli kontrolloida liikettä ja mahdollistaa liike ilman kompensaatioita.
Liikkuvuus on pohjana proprioseptiikalle, joka taas on pohjana tukilihasten ja pinnallisten lihasten oikealle aktiivisuudelle oikeassa järjestyksessä, oikeaan aikaan ja oikeaan suuntaan.
Joustava (liikkuva) fascia mahdollistaa liikkeen taloudellisuuden ja kimmoisuuden
Joustavuus / liikkuvuus ehkäisee venähdykset ja revähdykset
Tila kudoskerrosten välissä mahdollistaa nestekierron
Tila kudoskerrosten välissä mahdollistaa venytyksen ja paineen ilman kipua (tiettyyn rajaan asti tietenkin) ja nopeamman palautumisen ruhjeista ja venähdyksistä
Keho aistii asentoja liikkeen ja vain liikkeen kautta (samoin kuin iho aistii lämpötilan muutoksia eikä itse lämpötilaa). Vasta liikkuvuus mahdollistaa propsioseptiikan ja sitä kautta tuen ja kontrollin.
Liikkuvuus (sisältäen siis tuen, kontrollin ja taloudellisuuden) on tärkein kehitettävä ominaisuus sekä terveyden, että suorituskyvyn kannalta, koska ilman sitä keho vain hajoaa, eli ei ole terveyttä eikä suorituskykyä.
Nämä kaikki asiat kuuluvat siihen, millaista fiksu liikkuvuusharjoittelu on, mitä siihen kuuluu, mihin se kohdentuu ja miten se tehdään. Tämän takia esittelen useita erilaisia tekniikoita, esim. siksi rullaukseen on 6 eri tekniikkaa ja perus ”venyttelyjä” on kolme eri tekniikkaa ja siitä vasta alkaa sitten muu harjoittelu. tämä ei kuitenkaan ole niin ihmeellistä kuin miltä se kuulostaa. Itseasiassa se on paljon yksinkertaisempaa ja enemmän paluuta maalaisjärkeen ja luonnollisuuteen.
Blogista löydät paljon tekniikoita ja liikevideoita. Ilmainen opas rullaan löytyy www.foamrolleropas.fi
Jos haluat saada välineet tehdä kehosta terve ja olla mukana luomassa uutta kulttuuria, jossa urheilijatkin näkevät terveitä treenipäivä ja kaikki saavat askel askeleelta vapautuksen jumituksista ja säryistä tulet pitämään koulutuksistamme!
Tilaa ilmainen liikkuvuusopas täältä!
Kesää odotellen, valoa, vireyttä, terveyttä ja hyvää mieltä toivotellen
Jukka Harju
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.