Chat with us, powered by LiveChat

Toiminnallinen Voimatreeni: Arjen Vahvuus, Elämän Kestävyys

Ajattele treeniä pidemmälle ja laajemmin

Mulla aina pyörii kaikessa tämä sana "Toiminnallinen". Mitäs se oikein tarkottaa... No, ei sillä ole yhden lauseen selitystä, mitä mä sillä tarkoitan. Se ei ole sitä, että tehdään kahta asiaa samaan aikaan. Muutenhan se, että makaa sohvalla ja piereskelee, olis toiminnallista treeniä, jos niitä tekee samaan aikaan... Samoin että jos tekee toisella kädellä hauiskääntöä ja toisella pystypunnerrusta, onko se toiminnallista? Nooh.. En mä kyllä sanoisi niin ihan yksiselitteisesti. Tämä on isompi asia.

Kaikki tiedämme, että liikunta on olennainen osa terveellistä elämäntapaa. Mutta kannattaa tehdä harjoituksia, jotka eivät ainoastaan muokkaa kehoasi, vaan myös valmistavat sinut suoriutumaan paremmin päivittäisistä tehtävistä. Tervetuloa toiminnallisen voimatreenin maailmaan - se on kokonaisvaltainen tapa vahvistaa kehoa ja parantaa suorituskykyä arjen askareissa.

 

Miksi toiminnallinen voimatreeni?

Toiminnallinen voimatreeni ei ole vain kehonrakennusta tai kuntoilua varten; se on suunniteltu parantamaan kehosi toimintaa kaikissa tilanteissa. Harjoitukset, kuten erilaiset epäsymmetriset kyykyt, vedot ja työnnöt, erilaiset moninivel-liikkeet moneen eri suuntaan, vaativat useita lihasryhmiä ja ketjuja työskentelemään yhdessä, jäljitellen siten päivittäisiä liikkeitäsi, jotka ei ole sidottu mihinkään lajiin. Tämä ei ainoastaan rakenna voimaa, vaan myös parantaa liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Niin ja tärkeimpänä on se monipuolisuus, että kehoa ei varsinaisesti toteuteta tiettyyn asiaan liikaa, vaan opetetaan toimimaan kaikkiin mahdollisiin suuntiin kaikissa mahdollisissa asennoissa. Voimaa ja liikkuvuutta voi ja tulee yhdistää samaan liikkeeseen.

Ai niin, moni tekee yhtä ja samaa ohjelmaa aina. Esim tekee aina vaan toiminnallista, eikä koskaan peruskuntoa, eikä perusvoimaa, ei cardioo... Se ei myöskään ole pitkällä tähtäimellä hyvä. Ohjelmia pitää vaihdella. Toiminnallista on hyvä olla mukana mausteena aina ja sille on esim kerran vuodes omistettu oma jakso.

 

Arjen toimintojen parantaminen

Kuvittele, että voit nostaa ostoskassit maasta vaivatta tai kantaa raskasta matkalaukkua ilman pelkoa selkäkipujen ilmaantumisesta vielä yli 80- tai 90-vuotiaana. Toiminnallinen voimatreeni auttaa sinua kehittämään voimaa, joka on suoraan siirrettävissä päivittäiseen elämääsi. Olipa kyse sitten portaiden kiipeämisestä tai lasten kanssa leikkimisestä, pihatöistä tai painavienkin tavaroiden siirtämisestä, huomaat, että kehosi on vahvempi ja suorituskykyisempi. Niin, ja liukkaalla jäällä liikkuminen on turvallisempaa!

Minusta esim tuntuu mukavalta, kun olen muuttoapuna kavereille (tai nyt esim mun veli ja äiti on täs ny muuttanu vähä joka vuosi LOL) niin pesukoneiden, jääkaappien yms nostaminen ja kantaminen ei ole mikää ongelma. Se on mukavaa hyötyliikuntaa :)

Salilaitteet eivät tätä toiminnallisuutta tee. Kyllähän ne auttavat, koska kaikki liikunta auttaa, MUTTA ne ei suoranaisesti auta tässä toiminnallisuudessa. Se on todistettu moneen kertaan.

 

Pitkän ja terveen elämän edellytys

Toiminnallinen voimatreeni ei ole vain lyhyen aikavälin harrastus. Se on sijoitus pitkään ja terveeseen elämään. Voimakas ja joustava keho vähentää loukkaantumisriskiä ja auttaa ylläpitämään optimaalista liikkuvuutta iän karttuessa. Harjoittelu myös parantaa ryhtiä ja vähentää tuki- ja liikuntaelinoireita.

 

Aloita matkasi tänään

Toiminnallinen voimatreeni ei vaadi kalliita laitteita tai monimutkaisia harjoitusohjelmia. Aloita pienin askelin, lisäämällä harjoitusohjelmaasi perusliikkeitä, kuten kyykkyjä, punnerruksia ja vetoja. Kuuntele kehoasi ja edisty rauhallisesti. Lisää epäsymmetriaa liikkeisiin. Lisää liikkuvuushaastetta voiman käytön oheen, lisää liikeketjuja, eli useampi liike putkeen ja hallittu siirtymä yms yms.

Huomaa kuinka vahva keho parantaa elämänlaatuasi. Tämä ei ole pelkästään liikuntaa; tämä on investointi tulevaisuuteesi.

Muista siis toiminnalliset liikkeet ohjelmassasi.

 

Jukka Harju

 

ps. Jos tuntuu, että on aika haastaa itseään, paikata kehon "voimavuotoja," treenata ketjuja ja saada kehosta enemmän irti, kannattaa ottaa 12 viikon Toiminnallinen Voimatreeni -ohjelmaan!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.